Syria Now

Sunday, January 26, 2003 to Monday, March 10, 2003
Hooglandsekerkgracht 8 2312 HT Leiden The Netherlands / Caro

Op zondagmiddag 26 januari opent mevrouw Drs. M Kleiterp, hoofd Producties en Presentatie, van het Rijksmuseum van Oudheden (RMO) om 4 uur bij Galerie Amber Syrië Nu.

Terwijl in het RMO het oude Syrië indrukwekkend te pronk staat, presenteert de East West Foundation (EWF) bij Galerie Amber en in Art Gallery Caro haar selectie met ruim zeventig werken van acht moderne, Syrische kunstenaars.

De in Parijs wonende schilder en essayist Asaad Arabi, die esthetiek studeerde aan de Sorbonne, schreef voor ons een informatieve beschouwing die – vertaald - voor bezoekers nog een plaats in deze uitnodiging kan krijgen. Op de Biennale van Sharjah ontving Arabi de Prix de la critique Arabe.

Aanvankelijk richtte de EWF zich op het Verre Oosten. Volgend jaar volgt een Vietnamproject, maar met ‘A new look at Iran’, 2001, de recente Iranese DENA-expositie en met Syrië Nu richtten wij de blik op het Midden-Oosten.

Syrië biedt ieder genre en iedere techniek en stijl in de moderne kunst, maar zonder de westerse krampachtige distantie van realisme. Die had men niet nodig, want kalligrafie, ikonen en sculpturen waren er nooit realistisch. Als Frans mandaat van 1920 tot 1940 werd men met het Westen geconfronteerd in een periode, waarin bij ons de moderne kunst al domineerde en aan de traditie radicaal vaarwel was gezegd. Heel anders dan onze kunstenaars putten sommige modernen - Malke, Ibrahim, Abdul Hamid – hier onbekommerd uit eigen, oude, rijke bronnen.

Uw aanwezigheid stellen wij op hoge prijs.

Het EWF bestuur

  • Irma Roefs-de Wit, Galerie Amber
  • Caro van Lierop, Art Gallery Caro

This exhibition was organised by